Cara Buat Serbuk Beras, Serbuk Bilis dan Serbuk Ayam
Assalam.
Nak share camane buat serbuk beras perang or putih, serbuk bilis dan juga serbuk ayam.
Serbuk Beras Putih
1-Basuh beras
2-Sangai
3-Blend smpi jd srbuk
4-Simpn dlm peti
Nak masak:
1-Ambil sikit serbuk beras
2-ltak air sikit , kacau rata dan masak kejap atas dapur dalam 5 minit
3-Masuk serbuk bilis/puri/apa2 yg ssuai
Serbuk beras perang
1. Rendam dulu beras dalam 12 jam dengan perahan lemon atau limau nipis. untuk memudahkan penghadaman baby and nak bubur cepat masak... bila korang rendam beras perang nih...color akan luntur and air tu akan berbau masam macam basi...jangan risau.. tu semua sebab proses penapaian ..then korang boleh terus masak dengan air rendaman tadi... tapi macam was-was sebab air tu berbau... cuci sekali lagi lepas rendam...
2. Then keringkan dalam semalaman... macam fa cuci beras dan keringkan semalaman...esok baru guna...
3.Esok pagi tu goreng beras tanpa minyak untuk pastikan beras tu kering sepenuhnya...kacau sikit bagi semua butiran beras kering.. takut kalau ada tak kering nantikita simpan beras berkulat...lepas goreng tu..biarkan seketika bagi beras sejuk... masa nih pergi la tengok si kecik tu buat apa..haha..
4. Pastu korang blend dalam blender kering tau.. nih blender kering sekali dalam blender mini philips yang beli tu.. berbaloi-baloi...make sure nak blend nih blender korang pun dalam keadaan kering tau tau....korang blend la sampai jadi serbuk... senang nanti bubur nasi korang dah halus tak payah tapis...
5. Last sekali simpan dalam container kedap udara tau... nak guna nanti cedok ja terus masak bubur.. jimat masa... tap payah tiap kali nak masak nak kena cuci beras..blend beras kan.. jadi mak mak nih masa terhad kan..nak tengok anak lagi..kerja rumah lagi... so macam nih kan senang...
Cp :buxxszmania.blogspot.
Nak share camane buat serbuk beras perang or putih, serbuk bilis dan juga serbuk ayam.
Serbuk Beras Putih
1-Basuh beras
2-Sangai
4-Simpn dlm peti
Nak masak:
1-Ambil sikit serbuk beras
2-ltak air sikit , kacau rata dan masak kejap atas dapur dalam 5 minit
3-Masuk serbuk bilis/puri/apa2 yg ssuai
Serbuk beras perang
1. Rendam dulu beras dalam 12 jam dengan perahan lemon atau limau nipis. untuk memudahkan penghadaman baby and nak bubur cepat masak... bila korang rendam beras perang nih...color akan luntur and air tu akan berbau masam macam basi...jangan risau.. tu semua sebab proses penapaian ..then korang boleh terus masak dengan air rendaman tadi... tapi macam was-was sebab air tu berbau... cuci sekali lagi lepas rendam...
2. Then keringkan dalam semalaman... macam fa cuci beras dan keringkan semalaman...esok baru guna...
3.Esok pagi tu goreng beras tanpa minyak untuk pastikan beras tu kering sepenuhnya...kacau sikit bagi semua butiran beras kering.. takut kalau ada tak kering nantikita simpan beras berkulat...lepas goreng tu..biarkan seketika bagi beras sejuk... masa nih pergi la tengok si kecik tu buat apa..haha..
4. Pastu korang blend dalam blender kering tau.. nih blender kering sekali dalam blender mini philips yang beli tu.. berbaloi-baloi...make sure nak blend nih blender korang pun dalam keadaan kering tau tau....korang blend la sampai jadi serbuk... senang nanti bubur nasi korang dah halus tak payah tapis...
5. Last sekali simpan dalam container kedap udara tau... nak guna nanti cedok ja terus masak bubur.. jimat masa... tap payah tiap kali nak masak nak kena cuci beras..blend beras kan.. jadi mak mak nih masa terhad kan..nak tengok anak lagi..kerja rumah lagi... so macam nih kan senang...
Cp :buxxszmania.blogspot.
SERBUK IKAN BILIS
SERBUK AYAM
TQ
xoxo
serbuk ayan ni boleh tahan berapa lama ya?
ReplyDeletesimpan dlm chiller. insyallah tahan 2 bulan
DeleteShare ye resepi...tq
ReplyDeleteok sile kan. :)
DeleteTq,, kite nak prepare seserbuk ni utk anak sulung sebelum pantang kt umah mentuwe kt kedah..
ReplyDeletebole2.. slamat berpantang ye :)
Deletetq bg info lau bubuh air pans je x blh ye dlm bubur tu?sbb kadng kn..kita nk g beraya umh org,xkn nk pinjm dpur dia..segan pulk
ReplyDeleteKlo xde peti .. than brpe lame ye serbuk ayam n ikan bilis ...
ReplyDeleteKalau dah buat serbuk ni nk simpan dlm fridge ke bia kt room temperature?and boleh tahan berapa lama?
ReplyDelete